Opinia ta

Pentru responsabilizarea participanţilor la discuţii şi pentru a putea păstra legătura informaţională şi dincolo de acest forum, vă rugăm să folosiţi un limbaj adecvat unui comportament civilizat şi să completaţi corect câmpurile obligatorii nume/e-mail. Milităm pentru cultivarea dialogului deschis, liber şi asumat. Orice atac la persoană va fi cenzurat.

Reclame

187 de răspunsuri la Opinia ta

 1. vasi m. zice:

  Bună ideea cu acest blog. Dacă îl şi completaţi şi marşaţi pe interactivitatea cu vizitatorii ar fi un plus semnificativ la imaginea PRM – partid perceput adesea ca fiind un „sistem închis”. Succes!
  Succes şi în campania electorală care tocmai a început!

 2. blitzkrieg zice:

  interesant! astept mai multe!

 3. vulcanic zice:

  AŞA I-A FURAT PSD-UL FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL ŢĂRII, LUI VADIM, ÎN ANUL 2000
  Fragmente din emisiunea „Dan Diaconescu Direct’ OTV, 22 noiembrie 2004

  l DAN DIACONESCU: Aveţi cumva fluturaşi otrăviţi sau nu?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Nu, este un fluturaş nevinovat. Camera Deputaţilor, ultima poziţie la Dolj şi acolo jos citatul din Biblie: „Cei din urmă vor fi cei dintîi”.
  l DAN DIACONESCU: Asta fiindcă sînteţi pe ultima poziţie.
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Da. Conform Legii electorale, candidatul independent nu poate să fie decît ultimul pe listă, iar dincoace aveţi de la domnul Antonie Solomon, primarul oraşului Craiova, care are ceva probleme în urma a ceea ce mi-a dorit aici, ce mi-a scris aici, „Succes în alegeri” şi mai am una de la viceprimarul PRM, Nedelescu Gigi, şi una de la viceprimarul Sorin Iordache. Toţi îmi doresc…
  l DAN DIACONESCU: Deci (…) chiar şi cu PRM-ul.
  l DILLY ŞERBĂNOIU. Chiar şi PRM-ul, acolo, pe mine mă vrea. Nu am nimic cu Partidul România Mare, cu atît mai puţin cu oamenii din care este constituit sau, mai ales, cu domnul Vadim Tudor, care este un munte de cultură şi… O chestie mă deranjează la dumnealor, acolo, dar nu pe mine ar trebui să mă deranjeze, ar trebui să-i deranjeze pe dumnealor.
  l DAN DIACONESCU: Ce vă deranjează?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Cred că domnul Vadim Tudor nici măcar nu ştie. Pe bannerele acestea…
  l DAN DIACONESCU: …Pînzele astea deasupra…
  l DILLY ŞERBĂNOIU: …Aşa, deasupra… domnul Vadim Tudor serios, aşa cum este dînsul, un tip excepţional, aşa furat cum a fost dînsul în 2000, cînd toate voturile au fost luate şi trecute la Ion Iliescu – eu ştiu multe – şi asta, apare domnul Vadim Tudor pe bannere super serios şi lîngă dumnealui apare o fetişcană, o fătucă ce este, într-adevăr, deputat şi acum, cu decolteu mai decolteu, cu părul aşa, mai pe o parte, mai aşa, mai… ştiţi… Personal, cred că domnul Vadim Tudor nu a văzut aceste bannere.
  l DAN DIACONESCU: Dar cine este fetişcana? Cum se numeşte?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Este o domnişoară de acolo… îmi scapă numele (Lia Olguţa Vasilescu – nota red.).
  l DAN DIACONESCU: De la dumneavoastră din Dolj?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: De la noi, din Dolj. Este deputat în exerciţiu şi acum şi candidează la Camera Deputaţilor. Este subiect de bîrfă la Dolj. Faptul că, domnule… Vadim Tudor… chiar la dumnealor în partid sînt super supăraţi oamenii: „Domnule, punem fătuca asta cu părul pe ochi, cu decolteul, nu ştiu ce, lîngă Vadim Tudor, un tip de o seriozitate extraordinară şi un munte de cultură, aşa cum am spus şi de faţă cu dumnealui… Dar nu pe mine mă deranjează, chiar nu este problema mea.
  l DAN DIACONESCU: Dar de ce nu vă gîndiţi că, dimpotrivă, o să atragă electoratul masculin dacă acea tînără arată foarte bine şi cu decolteul…
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Da, să ştiţi că arată foarte bine.
  l DAN DIACONESCU: Vă place, nu?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Sigur. Personal, îmi place, dar m-am gîndit la faptul că, sigur, este bine să ai tinere lîngă tine şi asta… Dar nu în poze, nu în… Eu ştiu, de la o anumită vîrstă încolo nu prea mai este bine să pui aşa…
  l DAN DIACONESCU: La o adică, aţi cere-o în căsătorie pe tînăra deputată.
  l DILLY ŞERBĂNOIU: A, nu. Cred că este de-o seamă cu fiul meu. Nu, nu, nu chiar atît…
  l DAN DIACONESCU: Şi ce dacă? Dumneavoastră aţi mai fost căsătorit cu persoane importante din politica locală (…).
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Nu-mi plac mie lingăii ăştia. Eu sînt Dilly, şi cu asta basta. Eu candidez independent. Mă întreabă alţii: „Domnule, şi ce le oferiţi dumneavoastră ca independent?”. Domnule, eu le ofer o uşă deschisă. Eu, cel puţin, am bunul-simţ să stau de vorbă cu ei şi să-i ascult. Păi, am vorbit astăzi cu primarul din Mârşani, de la Dolj, primar PRM, un om de mare caracter, un om de… Domnule, a trecut Călin – Călin este primul pe listă la Camera Deputaţilor – şi-l vede pe Vadim Tudor pe panou şi zice că rînjea: „Ha, ha, ăsta nu ia nici 10%”. Păi, măi ameţitule, păi tu te compari vreodată cu Vadim Tudor? Aşa, din respect, păi tu n-ai în capul tău ce are Vadim Tudor în degetul lui de la piciorul stîng. Cum poţi să vorbeşti, măi, aşa ceva despre dumnezei? Măcar aşa, din respect. Că nu eşti tu de acord cu ideile lui, dar în 2000, cînd i-am furat tot, cînd Vadim trebuia să fie preşedinte şi am furat tot?
  l DAN DIACONESCU: Cum aţi furat?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Tot.
  l DAN DIACONESCU: Ce tot?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Tot i-am furat lui Vadim. Vadim Tudor avea maldărul aşa de voturi şi Ion Iliescu le avea atît. Şi le luau jumătate de aici şi le puneau lui Ion Iliescu şi cu cît mai avea el, automat avea mai multe decît Vadim.
  l DAN DIACONESCU: Dvs. eraţi în comisia asta de numărare? Unde eraţi?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Eram peste tot băgat atunci, eram Nord şi Est. Şi au furat tot.
  l DAN DIACONESCU: Este o noutate ce ne spuneţi dvs.
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Deci, trebuia să fie Vadim. Aveam revoluţionari băgaţi în secţii.
  l DAN DIACONESCU: Acum vă referiţi la turul II, cînd s-au calificat ei, Iliescu cu Vadim?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: La turul II, bineînţeles, cînd s-a calificat Iliescu.
  l DAN DIACONESCU: Şi, îl bătuse Vadim pe Iliescu?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Detaşat. Domnule, domnul Vadim ştie ce vorbeşte. Ascultaţi-l.
  l DAN DIACONESCU: Situaţia despre care ne vorbiţi era la Dolj, da? În judeţul Dolj?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Da, şi acelaşi lucru s-a întîmplat peste tot.
  l DAN DIACONESCU: Şi ce aţi făcut? Aţi luat din acelea ale lui Vadim şi le-aţi pus la Iliescu?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Păi, bineînţeles. Ba, aveam un revoluţionar, acum sper să nu se supere pe mine, este prietenul meu revoluţionar Costică Făiuş. Domnule, într-o Secţie de Votare la Breasta, Dolj, a băgat mîna între ele, că i le luau pe toate lui Vadim şi le puneau lui Ion Iliescu… N-avea nici un vot.
  l DAN DIACONESCU: Vadim rămînea fără nici un…
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Vadim rămînea fără nici un vot acolo. Şi ăsta, Făiuş, a băgat mîna şi a zis: „Hai, domnule, chiar i le luăm pe toate, domnule?”. În secţiile celelalte n-au mai fost revoluţionari să mai facă chestia asta şi…
  l DAN DIACONESCU: Domnule, dar cum să iei voturile, dacă e ştampila pusă clar pe Vadim?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Hai, domnule, dar cine dracu’ le mai numără în sacii ăia? Ce aveţi? Alea intră în saci…
  l DAN DIACONESCU: A, deci, deşi erau ştampilate pe Vadim, le punea în sacul lui Iliescu.
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Da, domnule. Le pui încoace şi le treci în procesul-verbal. Cîte are Iliescu? 740. Vadim? 234. Da. Şi, de fapt, era invers. Şi le trece aşa şi semnează toţi colea, hai măi, lasă şi o punem pe un şpriţ, pe o ciorănie aici… Sîntem plătiţi. Ce, eşti nărod la cap? Hai, gata, că şi aşa nu cîştigă Vadim. O bagă aşa şi gata şi cu asta, am terminat. Şi l-au lucrat pe Vadim atunci şi cu asta basta. Şi de asta mi-e teamă şi mie acum.
  l DAN DIACONESCU: Toti vă sînt adversari, dar văd că pentru Vadim, pentru PRM aveţi un adevărat cult, vă văd cu ziarul „Tricolorul” în faţă.
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Domnule, nu ştiu ce-i ziarul ăsta, dar de la dvs. l-am luat, din birou.
  l DAN DIACONESCU: De la mine l-aţi luat, dar ce faceţi cu el în faţă?
  l DILLY ŞERBĂNOIU: Deci, de la dvs. l-am luat, din birou. Nu neapărat că sînt fan Vadim Tudor. Întîmplarea face că l-am cunoscut foarte puţin, atunci cînd revoluţionarii ne mutaseră pe toţi la PRM şi domnul Vadim a venit pe la Dolj şi am vorbit, aşa, puţin, cu dînsul, şi am zis: domnule, monument de cultură şi de… Domnule preşedinte – poate se uită acum la noi – dă, domnule, bannerele ale jos de la Dolj, domnule. Aia cu decolteul, cu părul pe ochi… Eu sînt convins că domnul Vadim Tudor nu ştie, domnule. Vadim Tudor n-a venit să vadă bannerele de la Dolj…

 4. vulcanic zice:

  Seful FMI: Noi am propus Romaniei sa impoziteze mai mult bogatii, insa guvernul s-a opus
  http://www.zf.ro/eveniment/seful-fmi-noi-am-propus-romaniei-sa-impoziteze-mai-mult-bogatii-insa-guvernul-s-a-opus-6143553

 5. vulcanic zice:

  Traian Băsescu este ofiţer activ al Serviciilor Secrete.
  Ţapule, de ce behăi aşa tîrziu? http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=5884&format=html

 6. vulcanic zice:

  Stiglitz: Masurile de austeritate, calea sigura catre dezastru
  Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austritate, considera Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie in 2001, fost consilier economic al presedintelui Bill Clinton si fost economist sef al Bancii Mondiale.
  http://www.zf.ro/business-international/stiglitz-masurile-de-austeritate-calea-sigura-catre-dezastru-6157811

 7. vulcanic zice:

  Tineri care nu s-au scârbit de România!
  ” …
  O.N.: Vorbeaţi despre meritrocraţie. Cum se percepe acolo acest sistem, ce înseamnă?
  S.B.: Pentru români este practic ceva de neimaginat. Unii români nu pot concepe că poţi ajunge la o mare universitate altfel decât pe relaţii, pentru că ştii pe unul sau pe altul. În aceste universităţi, tot timpul eşti evaluat corect. Eu nu m-am simţit niciodată nici dezavantajat, nici avantajat. Dacă ai o problemă, mergi şi vorbeşti direct cu profesorul, nu cu asistentul. Este o altă mare diferenţă faţă de noi. Acolo, profesorii sunt adevăraţi mentori, elevii sunt în centrul universului lor. Ei te formează atât la orele de curs, dar şi în afară. …”

  „…
  O.N.: Şi nu se întâmplă ca un profesor mai sever să fie evaluat negativ, tocmai pentru că e mai exigent?
  S.B.: În medie, nu. Vor fi şi nemulţumiţi, dar, în medie, evaluările vor fi cele corecte.
  C.G.E.: Mai este vorba şi despre conceptul de reputaţie academică, cred că de aici derivă foarte multe lucruri importante. Mi se pare că, la noi în ţară, managementul universităţilor nu acordă suficientă importanţă nivelului reputaţiei academice. Este unul dintre motivele pentru care noi salutaserăm, la început, principiile legii educaţiei. Se spunea acolo că universităţile vor primi fonduri în funcţie de rezultate, că banii vor urma studentul. Dacă ai o reputaţie ca universitate, nu o să vrei să promovezi non valoare. O să ai mai mare grijă şi la calitatea cercetării academice pe care universitatea o face.
  S.B.: Dar şi la nivelul studentului e o mare diferenţă de atitudine. La Harvard sau la Stanford, la examene, profesorul iese din clasă şi nu rămâne nici asistentul Nu s-a întâmplat vreodată în istorie să copieze cineva! Toţi colegii se uită unii la alţii şi cel care fură este dat afară imediat. E o competiţie.
  …”

  http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Sebastian_Burduja_si_Costin_Elefteriu-lideri_ai_studentilor_romani_din_strainatate-_Tineri_care_nu_s-au_scarbit_de_Romania_0_300570326.html

 8. vulcanic zice:

  România îşi păstrează primul loc în Europa la viteza medie a conexiunilor la internet
  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-7637270-romania-isi-pastreaza-primul-loc-europa-viteza-medie-conexiunilor-internet.htm

 9. vulcanic zice:

  Treichl, Erste: Este o mare ruşine că România nu atrage banii UE, iar guvernul nu scoate ţara din criză
  http://www.zf.ro/eveniment/treichl-erste-este-o-mare-rusine-ca-romania-nu-atrage-banii-ue-iar-guvernul-nu-scoate-tara-din-criza-6746467

 10. vulcanic zice:

  De ce ţine morţiş Matrozul Chior să arate naţiunii că n-a mierlit-o?
  http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=7606&format=html

 11. vulcanic zice:

  S.O. Vântu despre Elena Udrea: „O gospodină deraiată de la cratiţă”
  http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=7664&format=html

 12. vulcanic zice:

  Cu un salariu dublu, polonezii şi cehii au preţuri ca în România
  Un român care ar vrea să se mute în unul dintre statele membre ale UE din Europa Centrală şi de Est nu ar plăti mai mult pentru cheltuielile de zi cu zi, însă probabil ar avea un salariu mai bun.
  Astfel, în aceste ţări preţurile nu diferă semnificativ, însă salariile variază puternic, creând astfel discrepanţe între standardele de viaţă ale populaţiei. Dacă un român plăteşte, spre exemplu, în medie, 4,82 euro pentru un bilet la cinema, pe polonezi îi costă aproximativ la fel – 4,83 euro, potrivit Numbeo.com, cea mai mare bază de date gratuită de pe internet referitoare la costurile vieţii şi ale proprietăţilor. Pe de altă parte însă, salariul mediu brut lunar în România este de 445 de euro, în timp ce în Polonia acesta se situează la aproximativ 700 de euro, cu circa 50% mai mult, iar în Cehia este de circa 900 de euro.
  „Preţurile nu sunt deloc diferite faţă de România, chiar dacă Polonia este o economie mai dezvoltată. Mă refer aici atât la preţurile la alimente, cât şi la cele practicate de baruri sau restau­rante, pentru că dacă vorbim de haine, acestea sunt mai iefine decât la noi”, spune Cristina R., studentă la ASE, care a fost într-un schimb de experienţă în oraşul polonez Poznan. Situaţia este similară şi în Ungaria şi în Cehia. Bulgarii sunt singurii care nu au reuşit să ne depăşească în privinţa salariilor.
  http://www.zf.ro/eveniment/cu-un-salariu-dublu-polonezii-si-cehii-au-preturi-ca-in-romania-6838769

 13. vulcanic zice:

  Previziuni sumbre pentru piaţa apartamentelor: preţurile se vor mai reduce cu 25-30% în următorul an
  http://www.zf.ro/constructii-imobiliare/previziuni-sumbre-pentru-piata-apartamentelor-preturile-se-vor-mai-reduce-cu-25-30-in-urmatorul-an-6838794

 14. vulcanic zice:

  Care sunt cele mai mari branduri din istoria Americii
  Statele Unite ale Americii au dat cele mai mari nume de companii şi cele mai sonore branduri din întreaga lume. Fie că este vorba de companii care au luat naştere cu zeci de ani în urmă precum Ford, fie că este vorba de nume mai noi din IT precum Google sau chiar Apple, mărcile americane au făcut şi fac înconjurul lumii.
  http://www.capital.ro/articol/care-sunt-cele-mai-mari-branduri-din-istoria-americii-138012.html

 15. vulcanic zice:

  Topul celor mai bune universități americane
  Revista Forbes a publicat topul celor mai bune universități, din perspectiva studenţilor.
  1. Williams College
  2. Princeton University
  3. Amherst College
  4. United States Military Academy
  5. Massachusetts Institute of Technology
  6. Stanford University
  7. Swarthmore College
  8. Harvard University
  9. Claremont McKenna
  10. Yale University

 16. vulcanic zice:

  Misterul celor 159.000 de pensii speciale, care consumă anual un miliard de euro
  http://www.zf.ro/eveniment/misterul-celor-159-000-de-pensii-speciale-care-consuma-anual-un-miliard-de-euro-6868028

 17. vulcanic zice:

  Revista Newsweek a desemnat Finlanda „cea mai buna tara din lume”. Romania ocupa locul 39
  Finlanda a fost desemnata „cea mai buna tara din lume”, intr-un clasament realizat de revista americana „Newsweek”. Elvetia, Suedia, Australia, Luxemburg, Norvegia, Canada, Olanda, Japonia si Danemarca fac parte si ele din Top 10, in timp ce Romania se afla pe pozitia 39, intre Bulgaria (locul 38) si Kuwait (pozitia 40).
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-7700675-revista-newsweek-desemnat-finlanda-cea-mai-buna-tara-din-lume-romania-ocupa-locul-39.htm

 18. vulcanic zice:

  Cum văd bancherii evoluţia leului? Pentru decembrie, prognozele oscilează între 4,15-4,35, în funcţie de optimismul fiecăruia. Cei mai pesimişti: Raiffeisen Bank
  Bancherii estimeaza ca leul va incheia anul la un curs intre 4,15 si 4,35 in fata monedei unice, iar in primavara s-ar mai putea deprecia, spun bancherii consultati de HotNews.ro. Cei mai pesimisti sunt austriecii de la Raiffeisen Bank, care vad un curs de 4,40 in martie 2011,in vreme ce BCR estimeaza pentru 2011 un curs de 4,1 lei pentru un euro (la finele lanului). ING, ale caror prognoze sunt de regula mai pesimiste, a evocat posibilitatea unui curs de 4,30 la finele acestui an si 4,35 in trimestrul al doilea al anului viitor. Pentru sfarsitul acestui an, BCR estimeaza un leu mai apreciat, nivelul prognozat fiind de 4,2 lei/euro. Italienii de la Unicredit cred intr-un curs de 4,35 lei/euro la finele acestui an, urmand ca in iunie leul sa se mai aprecieze usor pana la 4,30 unitati in fata euro, iar la sfarsitul lui 2011, un euro sa nu fie cotat mai jos de 4,20 lei
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7703945-cum-vad-bancherii-evolutia-leului-pentru-decembrie-prognozele-oscileaza-intre-4-15-4-35-functie-optimismul-fiecaruia-cei-mai-pesimisti-raiffeisen-bank.htm

 19. vulcanic zice:

  Cei mai bogaţi manageri din lume care la început au fost săraci
  Sigur că este o descurajare să vezi cum alţii fac averi mari după ce au plecat de la averi lăsate de la părinţi. Există însă oameni care acum sunt plătiţi cu sume ce conţin multe zerouri, dar care la începutul carieriei erau oameni cu o condiţie materială foarte precară. Unii dintre ei, cum e cazul lui Dejoria, erau chiar fără un acoperiş deasupra capului. Cei de la Huffington Post au realizat o listă cu cei mai de succes manageri care au pornit de la zero.
  http://www.capital.ro/articol/cei-mai-bogati-manageri-din-lume-care-la-inceput-au-fost-saraci-138224.html

 20. vulcanic zice:

  Dănilă: Renunţarea Ungariei la FMI – o decizie atent fundamentată, România are poziţie de „yes-man“
  Ungaria şi-a permis să renunţe la acordul cu FMI pentru că statul maghiar şi-a păstrat o poziţie puternică în sistemul bancar, în principal prin grupul OTP extins la nivel regional, iar capitalul local a fost protejat pentru ca grupul petrolier MOL să-şi menţină independenţa, în timp ce statul român se complace în poziţia de „yes-man”, fără a avea nici acum o strategie proactivă cu măsuri de relansare economică, susţine fostul bancher Nicolae Dănilă (foto). El a condus timp de 7 ani cea mai mare bancă românească, BCR, pe care ar fi văzut-o dezvoltată pe modelul unui „campion naţional”, inclusiv cu activităţi internaţionale. „Rămân la convingerea că un sistem bancar controlat într-o pondere însemnată de capitalul autohton constituie elementul cheie care poate da forţă şi autonomie unei ţări şi care îi permite să se consolideze în interior şi să privească şi la extinderea activităţii unor firme naţionale în afara granitelor. Este unul dintre avantajele competitive păstrate şi întărite de cele mai multe ţări, inclusiv de Ungaria”, afirmă Dănilă. În ultimul deceniu, la insistenţele FMI şi ale Uniunii Europene autorităţile au acţionat în sensul creşterii ponderii capitalului străin în sistemul bancar, care a ajuns să controleze circa 80% din piaţă. Dănilă consideră că guvernanţii unguri şi-au făcut bine temele, iar renunţarea la FMI nu este o decizie superficială sau populistă. „Elementele de fond i-au încurajat şi i-au determinat să ia deciziile actuale, care de fapt nu au de-a face cu efecte pe termen scurt, de la o zi la alta, ci contribuie la implementarea unei strategii de ieşire din criză şi relansare sustenabilă a economiei cu bătaie pe termen mediu şi lung.”
  http://www.zf.ro/eveniment/danila-renuntarea-ungariei-la-fmi-o-decizie-atent-fundamentata-romania-are-pozitie-de-yes-man-cum-comentati-6970391

 21. vulcanic zice:

  BNR recunoaşte: Bancherii au trecut de criză aruncând povara pe clienţi.
  Creşterea marjelor de dobândă şi, într-o măsură mai mică, reducerea costurilor de operare le-au permis băncilor să digere creditele neperformante fără să piardă prea mult din profituri. Strategia bancherilor pentru a se proteja de criză a fost să majoreze costul împru muturilor pentru clienţii buni-platnici şi să reducă dobânzile acordate de ponenţilor pentru a putea să digere pierderile pe care le au din creditele pe care nu le mai recuperează, este concluzia la care a ajuns Banca Naţională în Raportul asupra stabilităţii financiare – ediţia 2010.

 22. vulcanic zice:

  Şapte mituri despre România. Ce calităţi şi defecte cred românii că au
  http://www.zf.ro/analiza/sapte-mituri-despre-romania-ce-calitati-si-defecte-cred-romanii-ca-au-7041951

 23. vulcanic zice:

  BNR recunoaşte: Bancherii au trecut de criză aruncând povara pe clienţi.
  Creşterea marjelor de dobândă şi, într-o măsură mai mică, reducerea costurilor de operare le-au permis băncilor să digere creditele neperformante fără să piardă prea mult din profituri. Strategia bancherilor pentru a se proteja de criză a fost să majoreze costul împru muturilor pentru clienţii buni-platnici şi să reducă dobânzile acordate de ponenţilor pentru a putea să digere pierderile pe care le au din creditele pe care nu le mai recuperează, este concluzia la care a ajuns Banca Naţională în Raportul asupra stabilităţii financiare – ediţia 2010.
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-recunoaste-bancherii-au-trecut-de-criza-aruncand-povara-pe-clienti-cum-comentati-7042052

 24. vulcanic zice:

  Oltenia – polul sărăciei în România
  Aproape jumătate din forţa de muncă ocupată a Olteniei lucrează în agricultura de subzistenţă. Cu un PIB anual de doar 10 miliarde de euro, regiunea este cea mai săracă din România.
  http://www.gds.ro/Societate/2010-08-26/Oltenia+-+polul+saraciei++in+Romania

 25. vulcanic zice:

  Bilanţul ultimilor cinci ani în producţia de alimente şi băuturi
  25 de fabrici închise, 3.000 de oameni disponibilizaţi. „Ne aşteptăm la un nou val de închideri de fabrici în toate industriile în 2011“
  http://www.zf.ro/companii/25-de-fabrici-inchise-3-000-de-oameni-disponibilizati-ne-asteptam-la-un-nou-val-de-inchideri-de-fabrici-in-toate-industriile-in-2011-7068748

 26. vulcanic zice:

  Top 300 cele mai mari companii şi bănci
  Cele mai mari 300 de companii, bănci, asigurători şi instituţii financiare nebancare au încheiat anul trecut cu afaceri în creştere cu 3% faţă de 2008, la aproape 389 de miliarde de lei (92 de miliarde de euro), arată datele trimise de Registrul Comerţului, la solicitarea ZF. Trei businessuri au trecut în 2009 de 10 miliarde de lei (2,4 mld. euro) n 95 de companii şi bănci de pe piaţa locală au raportat afaceri mai mari de un miliard de lei (238 mil. euro) n Pragul minim pentru ca o firmă „să prindă” top 300 a fost în 2009 de peste 80 mil. euro
  http://www.zf.ro/companii/top-300-cele-mai-mari-companii-si-banci-7068769

 27. vulcanic zice:

  Bancherii nu se dezmint şi scumpesc creditele pentru a doua lună la rând
  Creditele noi s-au scumpit în iulie, atât în lei, cât şi în euro pentru a doua lună consecutiv, deşi bancherii se plâng de lipsa clienţilor cărora să le vândă credite.
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancherii-nu-se-dezmint-si-scumpesc-creditele-pentru-a-doua-luna-la-rand-7091349

 28. vulcanic zice:

  Anglia-cel mai scump campionat din lume, Barcelona-cea mai valoroasă echipă!
  1. Anglia – 3.266.425.000 de euro
  2. Spania – 2.594.900.000 de euro
  3. Italia – 2.406.775.000 de euro
  4. Germania – 1.709.575.000 de euro
  5. Franţa – 1.427.850.000 de euro
  …………………………………………………….
  România – 306.525.000 de euro
  http://www.prosport.ro/fotbal-extern/campionate-externe/anglia-cel-mai-scump-campionat-din-lume-barcelona-cea-mai-valoroasa-echipa-vezi-cat-valoreaza-catalanii-7103408

 29. vulcanic zice:

  Începe marea răscoală: clienţii se răzvrătesc faţă de bănci
  Peste 100 de clienţi ai Volksbank şi tot atâţia ai BCR s-au reunit în aceste zile pentru a stabili o strategie de luptă contra băncilor, despre care spun că le-au mărit ilegal dobânzile la credite.
  http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/
  http://www.capital.ro/articol/incepe-marea-rascoala-clientii-se-razvratesc-fata-de-banci-138828.html

 30. vulcanic zice:

  Cum a evoluat preţul apartamentelor vechi din marile oraşe în ultimul an
  La nivel naţional, preţul mediu cerut pentru apartamente a scăzut cu 11,7 %, de la 1.240 euro/mp cât era înregistrat la sfârşitul lunii august 2009 la 1.095 euro/mp în prezent. Dintre marile oraşe, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Timişoara şi Constanţa, potrivit unei analize bazate pe indicele imobiliare.ro.
  http://www.capital.ro/articol/cum-a-evoluat-pretul-apartamentelor-vechi-din-marile-orase-in-ultimul-an-139011.html

 31. vulcanic zice:

  Harghita, 70 de ani de la Dictatul de la Viena: Circa 200 de persoane participa la manifestarile dedicate intrarii lui Horthy in oras
  Circa 200 de persoane participa la manifestarea organizata la Miercurea Ciuc de „Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate”, pentru a marca implinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena si intrarea lui Horthy Miklos in oras, actiunea starnind controverse in randul politicienilor locali, relateaza Mediafax.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7780328-harghita-70-ani-dictatul-viena-circa-200-persoane-participa-manifestarile-dedicate-intrarii-lui-horthy-oras.htm

 32. vulcanic zice:

  Romania a castigat 27 de medalii si premii speciale la Salonul de Inovatii de la Moscova
  Romania a castigat 27 de medalii si premii speciale la cea de-a X-a editie a Salonului International de Inovatii si Investitii de la Moscova pentru cele 20 de inventii cu care Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a fost prezenta la eveniment, relateaza Mediafax.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7782297-romania-castigat-27-medalii-premii-speciale-salonul-inovatii-moscova.htm

 33. vulcanic zice:

  Nemţilor le place Duster. De ce?
  Peste 67.000 de europeni au cumpărat o Dacie Duster, de la lansarea modelului şi până acum, de două ori mai mulţi decât se aşteptau francezii de la Renault.
  http://www.capital.ro/articol/nemtilor-le-place-duster-de-ce-139196.html

 34. vulcanic zice:

  Ce au în comun Dacia Duster şi Ferrari: Acelaşi timp de aşteptare si sunt mai scumpe second-hand decât noi
  http://www.zf.ro/auto/exclusiv-online-ce-au-in-comun-dacia-duster-si-ferrari-acelasi-timp-de-asteptare-si-sunt-mai-scumpe-second-hand-decat-noi-7219154

 35. vulcanic zice:

  Lionăchescu: Sistemul bancar n-ar trebui să aibă deloc profit într-o economie în pierdere
  http://www.zf.ro/analiza/lionachescu-sistemul-bancar-n-ar-trebui-sa-aiba-deloc-profit-intr-o-economie-in-pierdere-video-7249755

 36. vulcanic zice:

  Creditele se scumpesc, insensibile la scăderea cererii
  Costurile mai mari percepute vor face ca împrumuturile să fie mai greu de rambursat. Băncile au mărit şi comisioanele după ce numărul acestora a fost limitat de un act normativ.
  http://www.capital.ro/articol/creditele-se-scumpesc-insensibile-la-scaderea-cererii-139131.html

 37. vulcanic zice:

  Obsedati de job! Muncim cel mai mult dintre europeni si ne odihnim cel mai putin
  Ne-am obisnuit, in general, sa ne regasim pe ultimele locuri in statisticile Uniunii Europene. Se poate sa fim si pe primul loc… la numarul de ore lucrate pe saptamana sau la cele mai putine zile de concediu pe an. Potrivit unei analize Eurofound, romanii au muncit, anul trecut, cel mai mult dintre europeni, in ultimul trimestru al anului depasind chiar si numarul legal de ore de munca saptamanal. Iar cand vine vorba de concediu, ne regasim printre putinele tari in care se acorda doar 20 de zile libere pe an.
  http://www.incont.ro/job-uri/obsedati-de-job-muncim-cel-mai-mult-dintre-europeni-si-ne-odihnim-cel-mai-putin.html

 38. vulcanic zice:

  De şase ani la putere, preşedintele Traian Băsescu descoperă acum că funcţionarii „cheltuie inutil timpul şi nervii cetăţeanului“
  http://www.zf.ro/politica/basescu-mergem-la-fmi-nimeni-nu-ne-imprumuta-pe-termen-lung-7360074

  Deutsche Bank: România va avea cel mai prost rezultat economic după Grecia anul acesta
  http://www.zf.ro/eveniment/deutsche-bank-romania-va-avea-cel-mai-prost-rezultat-economic-dupa-grecia-anul-acesta-7359895

 39. vulcanic zice:

  DE CE NU CRED CĂ A EXISTAT UN HOLOCAUST ROMÂNESC (III)
  http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=8692&format=html

 40. vulcanic zice:

  Aplicarea Ordonanţei 50 leagă acum clienţii băncilor în contracte cu marje foarte mari care îi vor arde pe viitor
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/aplicarea-ordonantei-50-leaga-acum-clientii-bancilor-in-contracte-cu-marje-foarte-mari-care-ii-vor-arde-pe-viitor-7382157

 41. vulcanic zice:

  Tupeu XXL. Banca Hypo Real Estate, tinuta in perfuzii pe bani publici, acorda angajatilor sai bonificatii in valoare de 25 de milioane de euro
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7813079-tupeu-xxl-banca-hypo-real-estate-tinuta-perfuzii-bani-publici-acorda-angajatilor-sai-bonificatii-valoare-25-milioane-euro.htm

 42. vulcanic zice:

  Cum si-au aparat politiştii demnitatea si uniforma: „M…e, Blaga!”, „Iesi afară, javră ordinară către presedinte” si premierul Emil Boc desenat cu un penis în loc de nas
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7837265-video-cum-aparat-politistii-demnitatea-uniforma-blaga-iesi-afara-javra-ordinara-catre-presedinte-premierul-emil-boc-desenat-penis-loc-nas.htm

 43. vulcanic zice:

  „Ne alungi din ţară, javră ordinară!”, „Du-te Băsescu, după Ceauşescu!”
  Circa 150 de cadre medicale iesene, in majoritate infirmeiri si asistenti medicali, au pichetat vineri Prefectura Iasi, inarmati cu pancarte pe care se putea citi – printre altele – „Ne alungi din tara, javra ordinara!”, „Du-te Basescu, dupa Ceausescu!”, „Vrem salarii si respect, nu sa ne trageti in piept”.
  http://www.ziare.com/stiri/proteste/asistentii-si-infirmerii-ieseni-catre-basescu-ne-alungi-din-tara-javra-ordinara-1045698

 44. vulcanic zice:

  Protestele cele mai vehemente vin din partea celor mai nereformate ministere – Internele şi Finanţele
  http://www.zf.ro/eveniment/protestele-cele-mai-vehemente-vin-din-partea-celor-mai-nereformate-ministere-internele-si-finantele-7478715

 45. vulcanic zice:

  Casele tradiţionale pierd teren în faţa celor în stil american
  http://www.capital.ro/articol/tot-ce-trebuie-sa-tii-despre-casele-ieftine-140247.html

 46. vulcanic zice:

  Cum si-au aparat onoarea si uniforma membrii Sindicatului Militarilor Disponibilizati: „Armata si poporu’ il da jos pe chioru'”, „Iesi afara, javra ordinara!”
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7967035-cum-aparat-onoarea-uniforma-membrii-sindicatului-militarilor-disponibilizati-armata-poporu-39-jos-chioru-39-iesi-afara-javra-ordinara.htm
  Protestul militarilor rezervisti: „Basescu – spanzurat!”, „Arde sobolanul”, „Iesi afara, javra ordinara!”
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7964924-protestul-militarilor-rezervisti-basescu-spanzurat-iesi-afara-javra-ordinara.htm

 47. vulcanic zice:

  România se află în jumătatea mai prosperă a lumii într-un top al celor mai bogate 110 ţări
  http://www.zf.ro/business-international/romania-se-afla-in-jumatatea-mai-prospera-a-lumii-intr-un-top-al-celor-mai-bogate-110-tari-7580457

 48. vulcanic zice:

  Guvernul și-a asumat răspunderea pe Legea Educației: maghiarii vor învăța româna ca limbă străină plus geografia și istoria în limba maternă.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7982586-controverse-maghiarii-vor-invata-romana-limba-straina-plus-geografia-istoria-limba-materna-kelemen-hunor-zic-nu-faceti-griji.htm

 49. vulcanic zice:

  Cum vrea Banca Mondială să schimbe România
  Banca Mondială desfiinţează în ultimul raport România, ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionat politic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decât în Anglia.
  http://www.zf.ro/eveniment/cum-vrea-banca-mondiala-sa-schimbe-romania-concluziile-unui-raport-secret-7711100

 50. vulcanic zice:

  Romanii – cum sunt ei cu adevarat? Suntem un popor cald, onest si muncitor, cu frica de Dumnezeu. Ar trebui sa fim mandri de asta
  http://smartwoman.hotnews.ro/romanii-%E2%80%93-cum-sunt-ei-cu-adevarat-suntem-un-popor-cald-onest-si-muncitor-cu-frica-de-dumnezeu-ar-trebui-sa-fim-mandri-de-asta.html

 51. vulcanic zice:

  Sarmisegetuza este considerată Zona crepusculară a Europei
  http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=10160&format=html

 52. vulcanic zice:

  La şase ani de mandat, zero sprijin din partea preşedintelui pentru capitalul românesc în străinătate, pentru investiţii sau export
  http://www.zf.ro/politica/la-sase-ani-de-mandat-zero-sprijin-din-partea-presedintelui-pentru-capitalul-romanesc-in-strainatate-pentru-investitii-sau-export-7785584

 53. vulcanic zice:

  De ce vor scădea preţurile locuinţelor – 15 consideraţii
  1. Apartamentele vechi devin mai vechi.
  a. Maximum maximorum 10% din locuinţele vechi vor fi izolate termic (programul guvernamental – de relativ succes în 2009, a sucombat anul acesta, iar nr. locuinţelor izolate în regie proprie nu e impresionant)
  b. o locuinţă dintr-un bloc comunist prin învechire nu capătă valoare (cum se întâmplă de ex. cu o casă din Toscana secolului XVI.)
  2. Venitul mediu real poate reîncepe să crească abia din 2013. Aici e suficient de spus că ar fi de recuperat o rată a inflaţiei de 20 % (2009-2012).Asta pentru ca veniturile din 2013 să le egaleze pe cele din 2008!
  3. Apartamentele greu dezirabile vor trage în jos preţurile. Se are în vedere aici nr. mare de oferte care includ: parter, et.4, et.9-10, cf.2 şi 3, zonele proaste, blocuri ante 1977. Actualmente acestea domină oferta. Astfel de proprietari sunt uneori panicaţi de cât de jos trebuie să scadă şi tot degeaba.
  4. Apartamentele prea mari vor trage în jos preţurile. Un apartament de 100 mp.nu e considerat mare în Occident. La noi el e mai greu de închiriat, are întreţinerea mare, iar familiile de tineri au în general un copil în plan (ironie – ele au fost concepute de comunişti pentru familiile mai numeroase). Cei care deţin apartamente cu 3- 4 camere sunt mai dispuşi să vândă acum decât cei care deţin 2 camere şi să lase din preţ.
  5. Apartamentele noi, nevândute de 2-3 ani deja, vor trage în jos preţurile. Deocamdată dezvoltatorii se complac în paleative:
  a. se înarmează cu răbdare – ţin la preţuri, dar plătesc agenţi care vând câte o locuinţă pe lună, mai plătesc şi publicitate.
  b. se înarmează cu iluzia că pot închiria scump.
  Cei care se înarmează prea mult s-ar putea să vândă chiar în pierdere…
  6. Apartamentele executate de bănci vor trage în jos preţurile.
  a. Datoriile populaţiei la bănci cresc de 2 ani continuu şi vor mai creşte uşor – spun optimiştii- vreo 6 luni.
  b. E un fapt notoriu că unele bănci cu morţi în dulap au amânat execuţii pentru a nu avea un bilanţ şi mai dezavantajos anul acesta.
  7. Îmbogăţiţii tranziţiei au deja vila lor. Politicienii, judecătorii şi şefii din poliţie, afacerişti din top 3000 (nu e o greşeală):
  a.fie au deja proprietăţi.
  b. fie construiesc în regie proprie.
  c. fie cumpără în străinătate
  d. fie unii dintre ei chiar vor să vândă ! din lipsă de cash sau pentru a se încadrada la pct.c
  8. Independenţii financiar nu vor salva piaţa locuinţelor vechi. Manageri tineri sau angajaţi IT:
  a.mobilitatea locului de muncă îi sfătuieşte să închirieze, chiriile fiind acum aproape decente.
  b.fie se vor îndrepta spre locuinţe noi (a căror piaţă va deveni un fel de nişă f. îngustă).
  9. Structura demografică unică a României în UE. Pe lângă îmbătrânirea specifică întregii Europe:
  a. România are o pondere a populaţiei rurale – 50% – specifică anului 1900 pentru Europa Occidentală. Acest procent e aproape nemodificat din 1990!
  b. România are 1/3 din populaţia activă muncind peste hotare.
  Oamenii de la sate nu mai migrează la oraş pt. a munci, ci dincolo. Cu banii strânşi acolo îşi construiesc proprietăţi de multe ori în satele de origine şi nu în marile oraşe, fostele oraşe închise ale lui Ceauşescu care nu le oferă decât slujbe de 300 euro.
  10. România nu e o destinaţie pentru străini. În anii precedenţi au existat valuri mici (italieni în vestul ţării, arabi), dar nu există nici o perspectivă să se creeze un fenomen. Englezii pot cumpăra proprietăţi ieftine în Spania, americanii în Irlanda, nemţii în Grecia. De ce ar prefera România…
  11. Malnutriţia manipulării. În urmă cu 3 ani un film bun era întrerupt de reclame ale băncilor care ascundeau pe d-nul DAE. Astfel de practici sunt azi preistorie.
  Imobiliarii apăreau la tv şi anunţau creşterile. Pentru aceştia din urmă speranţa moare ultima dar moare şi ea…
  12. Dispariţia speculei. Speculanţii au cumpărat în general mult sub 500 euro mp pt. a revinde. Despre reapariţia speculei se va putea vorbi la preţuri şi mai mici, pentru că se va sufla şi în iaurt … N.B Statul care impozitează munca cu 16% ! i-a impozitat doar cu 3 % pe cei care cumpărau o locuinţă pt. a o revinde…
  13. Programul Prima casă a făcut rău beneficiarilor şi se va stinge lent, dar sigur.
  a.O scădere controlată de doar 20-30 % (în euro, în lei preţurile au scăzut mai puţin), acesta a fost scopul mârşav al programului care a avantajat băncile (clienţii vechi au continuat să plătească ratele, pe care, la o prăbuşire netrucată a preţurilor proprietăţilor, s-ar fi gândit de 2 ori înainte să le mai plătească –asta şi în funcţie de avansul dat.)
  b. cei care au cumpărat prin program au plătit preţuri încă supra-evaluate.
  c. de la 120 cereri zilnic se procesează mai puţin de 50.
  Problema nu e plafonul de 60000 (care e prea mare, nu prea mic!), căci locuinţele prin Prima casă se dau la un preţ mediu de 40000 euro…
  d. cât despre încurajarea construcţiilor de la zero, d.Boc se poate lăuda cu 2 (două) contracte!
  14. Devalorizarea monedei care nu mai poate fi evitată. BNR, datorită a zeci de mii de credite ipotecare vulnerabile , în valută, luate de populaţie a ţinut îngheţat cursul la 4,3 în anul 2010 (an cu 8% inflaţie şi creştere de exporturi, căreia i-ar fi priit o altfel de politică).Cât timp vom purta o bătălie de acest fel? Încă 10-15 ani până se plătesc ratele la credite?Absurd.
  15. Din punct de vedere etic:
  – Băncile, vinovate de creşterea artificială, trebuie să îşi asume din pierderi:
  a.tăind pur şi simplu o parte din valoarea creditului
  b.refinanţând la dobânzi mai mici.
  – Statul, ar trebui
  a. să impoziteze specula (vezi pct.12),
  b.să nu intervină pe piaţă printr-un program mincinos (vezi pct.13)
  c. să oblige băncile să acţioneze în sensul pct.15 (N.B inculţii trebuie să ştie că o bancă privată nu e ca o brutărie : ea lucrează cu capitalul oamenilor cărora statul le garantează depozitele, deci statul poate să impună băncilor norme speciale din moment ce le oferă garanţii speciale.)
  d. trebuie să interzică creditarea imobiliară în euro, cu excepţia locuinţelor noi.

 54. vulcanic zice:

  Întîmplări senzaţionale, care dovedesc că moartea nu e sfîrşitul…
  http://romare.ro/?cmd=displaystory&story_id=5063&format=html

 55. Tony zice:

  Baietzii, ce-i cu Romania Mare si Tricolorul? mai apar? Eu pe net nu le mai gasesc. Se desfiinteaza partidul?

 56. vulcanium zice:

  Top 10 cele mai nocive mezeluri din magazin
  1. Crenvurştii
  2. Salamurile
  3. Cârnaţii
  4. Parizerul
  5. Şunca ţărănească
  6. Pastrama de porc
  7. Cotletul de porc
  8. Kaizerul
  9. Mezeluri afumate
  10. Lebarwurst
  http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/top-10-cele-mai-nocive-mezeluri-din-magazin-articol-34388.html

 57. vulcanic zice:

  Secretul finlandezilor
  Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
  Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume.
  In urma perioadei de grava recesiune economica din anii ’90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei,
  cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.
  Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc.
  Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat
  si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali,
  inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.
  De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine
  primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?
  07:45 – Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta
  scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute.
  Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala.
  Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala.
  In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.
  09:15 – Orele de 45 de minute.
  Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata
  tara . Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii.
  Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta.
  Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii
  demne de un colegiu „scump” din Spania.
  Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti
  tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante.
  Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie,
  schiuri… O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire.
  Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.
  12:00 – Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii.
  Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte.
  Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc
  pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.
  16:05 – Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista
  delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui,
  care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.
  18:30 – Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in
  care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele
  copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.
  20:15 – Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua,
  pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.
  – „Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca”.
  – Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati.
  „Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre”.
  – Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii).
  Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
  – Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei.
  Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.
  – Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki , sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi.
  Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.
  – Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze, chiar si de catre ceilalti elevi.
  Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. „De ce sa
  risti, cind poti sa studiezi?” Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala.
  Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.
  – Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara:
  „Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor”.
  – Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua
  un examen, „pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data”.
  Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.
  – „Ziua de lucru” a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute.
  Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice.
  Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul
  ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera.
  Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.
  – „Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video.
  Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da.”

 58. Paul zice:

  buna ziua,sunt un sustinator al Partidului Romania Mare si as vrea sa stiu si eu daca la alegerile din 2012 PRM va candida impreuna cu PNG sau impreuna cu alt partid sau singur?

 59. vulcanium zice:

  Joc final (EndGame) de Alex Jones – cu subtitrare in limba româna
  http://video.google.com/videoplay?docid=259284298193847598#

 60. vulcanic zice:

  Cum arăta mărţişorul pe vremea dacilor? Datini şi credinţe populare despre sărbătoarea primăverii
  http://www.financiarul.ro/2011/02/28/cum-arata-martisorul-pe-vremea-dacilor-credintele-strabunilor-nostri-despre-sarbatoarea-primaverii/

 61. vulcanic zice:

  Părintele Iustin Parvu dă primul interviu după ce a fost acuzat de legionarism: “Important e să nu cedezi! Să nu cazi pradă răului!”
  http://www.financiarul.ro/2011/02/28/parintele-iustin-parvu-da-primul-interviu-dupa-ce-a-fost-acuzat-de-legionarism-important-e-sa-nu-cedezi-sa-nu-cazi-prada-raului/

 62. vulcanium zice:

  Cheltuielile de consum ale unei familii de români
  – 41,0% cheltuieli cu mâncare şi băuturi nealcoolice
  – 15,7% cheltuieli pentru locuinţă (apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili)
  – 7,8% cheltuieli cu băuturi alcoolice, tutun
  – 5,9% cheltuieli cu transport
  – 4,8% cheltuieli pentru sănătate
  Sursa: INS

 63. vulcanic zice:

  Boc: „Cu desfiinţarea spitalelor nu se încheie reforma” … aşa e! ea trebuie urmată, neapărat, de mărirea … cimitirelor …

 64. vulcanium zice:

  Salonul de Invenții de la Geneva: 24 de medalii de aur, 18 de argint, 7 de bronz și 20 de premii speciale pentru România
  http://www.hotnews.ro/stiri-stiri-8492435-salonul-inventii-geneva-24-medalii-aur-18-argint-7-bronz-20-premii-speciale-pentru-romania.htm

 65. vulcanium zice:

  Imagini cutremurătoare cu valurile tsunami care distrug un oraș japonez
  http://www.incont.ro/externe/imagini-cu-valurile-care-distrug-un-oras-japonez-video.html

 66. vulcanium zice:

  KEVIN RUDD (Primul-ministru al Australiei): „ACEASTA ESTE PATRIA NOASTRĂ. DACĂ NU SÎNTEŢI FERICIŢI AICI, ATUNCI PLECAŢI!”
  http://www.ziarultricolorul.ro/eveniment/primul-ministru-al-australiei-d-de-pmnt-cu-fundamentalismul-islamist-aceasta-este-patria-noastr-dac-nu-sntei-fericii-aici-atunci-plecai.html

 67. vulcanium zice:

  Zece strategii de manipulare a poporului, NOAM CHOMSKY
  Posted in MANIPULARE, NOAM CHOMSKY by saccsiv on aprilie 6, 2011
  Citez din articolul Chronique de la France asservie et……résistante (Cronica a Frantei subjugate si……… intrate în rezistenta, N° 2993 – 1-aprilie 2011 – RIVAROL):
  Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta’l întretine cu adevarul faptelor în sine.” Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii. Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr’un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.
  Zece strategii de manipulare a poporului nostru
  1. ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.
  2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.
  Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.
  3. Strategia „în degradeu”.
  Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.
  4. Strategia actiunii cu date diferite.
  O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.
  5. A se adresa publicului ca unor copii mici.
  Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.
  6. A face apel la partea emotionala decât la gândire.
  Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.
  7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.
  A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.
  8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.
  A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.
  9. A înlocui revolta cu învinovatirea.
  A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !
  10. Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.
  Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.
  Pe scurt, a cunoaste adversarul, a-i cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie.

 68. vulcanium zice:

  Telefonul mobil poate fi extrem de dăunător…
  7 recomandări pentru minimizarea efectelor expunerii la radiaţiile emise de telefoanele mobile
  1. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante şi limitaţi durata convorbirilor.
  2. Copiilor nu trebuie să li se permită folosirea telefonului mobil decît în cazuri de urgenţă.
  3. Nu ţineţi telefonul mobil în buzunar, în apropierea vreunui organ vital (de exemplu inima), sau la centura pantalonilor.
  4. Nu folosiţi telefoanele mobile în spaţii închise, ai căror pereţi conţin metal, precum autovehiculele şi lifturile.
  5. Nu efectuaţi un apel atunci cînd semnalul este slab, deoarece expunerea la radiaţii se măreşte în mod corespunzător, telefonul avînd nevoie de o putere mai mare pentru a realiza conexiunea.
  6. Nu cumpăraţi un telefon mobil cu o rată specifică de absorbţie (SAR) mare.
  7. Folosiţi un dispozitiv de protecţie validat ştiinţific împotriva radiaţiilor electromagnetice.
  http://www.romare.ro/mic-enciclopedie/telefonul-mobil-poate-fi–extrem-de-duntor.html

 69. vulcanium zice:

  ADEVĂRATA CRIZĂ A HRANEI: O treime din producția globală de alimente se pierde sau este irosită
  http://www.financiarul.ro/2011/05/13/adevarata-criza-a-hranei-o-treime-din-productia-globala-de-alimente-se-pierde-sau-este-irosita/

 70. vulcanium zice:

  Ionel Blănculescu: România va rămâne în recesiune până la sfârşitul anului 2011
  http://www.financiarul.ro/2011/05/13/ionel-blanculescu-romania-va-ramane-in-recesiune-pana-la-sfarsitul-anului-2011/

 71. vulcanium zice:

  Descoperiri uluitoare despre adevăratele cauze ale CANCERULUI. Corpul se vindecă singur, dacă bolnavul înțelege CAUZA BOLII
  http://www.financiarul.ro/2011/05/24/descoperiri-uluitoare-despre-adevaratele-cauze-ale-cancerului-corpul-se-vindeca-singur/

 72. vulcanium zice:

  Scriitorul Fănuș Neagu a murit, răpus de cancer. Dar a lăsat în urmă un mesaj răscolitor: “Urât mai trăiți, domnilor!”
  http://www.financiarul.ro/2011/05/24/scriitorul-fanus-neagu-a-murit/

 73. vulcanium zice:

  15 lucruri despre economia Chinei, care te vor lăsa cu gura căscată
  1. China consuma 58% din productia mondiala de ciment, 48% din minereurile de fier, 47% din minereurile de carbune si, in general, majoritatea productiei mondiale de orice.
  2. Economia Chinei a crescut de sapte ori mai mult decat cea a Statelor Unite in ultimii zece ani, 316% comparativ cu 43%.
  3. China are cel mai scazut PIB pe cap de locuitor din lume si se sfla chiar si sub Bosnia si Herzegovina.
  4. 85% din pomii de Craciun artificiali sunt fabricati in China, precum si 80% din jucarii.
  5. Castigul anual al unui chinez i-ar ajunge sa-si cumpere doar 10 metri patrati intr-o zona rezidentiala din Beijing.
  6. China produce mai multa carne de porc decat celelalte 43 de tari care o urmeaza in clasament, la un loc.
  7. Chinezii fumeaza 50.000 de tigari pe secunda.
  8. Cel mai rapid tren din America atinge jumatate din viteza pe care o atinge cel mai nou tren introdus intre Shanghai si Beijing (241 km/ora vs. 486 km/ora).
  9. Desertul Gobi din China are dimensiunea Peru-ului si se extinde din cauza disparitiei resurselor de apa si a taierii padurilor.
  10. China are 64 de milioane de case goale, inclusiv orase intregi.
  11. Cel mai mare mall din lume a fost costruit in China, dar 99% din el este gol inca din 2005.
  12. Pana in 2025, China va construi suficienti zgarie-nori ca sa umple zece orase de dimensiunea New Yorkului.
  13. Pana in 2030, China va avea mai multi locuitori la ora decat intreaga populatie a Statelor Unite.
  14. In China sunt mai multi crestini decat in Italia.
  15. China condamna la moarte mai multi oameni decat toate tarile din lume la un loc si foloseste dube de executie, pentru a fi mai eficienti.
  http://www.incont.ro/externe/15-lucruri-uimitoare-pe-care-nu-le-stiai-despre-china.html

 74. vulcanium zice:

  Top 15 ţări cu cele mai mari datorii. Lista statelor care au cheltuit mai mult decât au produs
  Cheltuieli necontrolate au generat munti de datorii, iar acum aceste tari sunt chemate sa dea socoteala in fata crizei. Imprumuturi externe au amenintat suveranitatea zonei euro si au atras din nou atentia lumii asupra deficitului.
  Business Insider: Insa nu doar tarile din UE au intocmit acest top nedorit, Federatia Sfantul Kitts si Nevis (un stat federal ce se intinde pe doua insule din arhipelagul Antilele Mici, intre Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Este cel mai mic stat de pe continentele Americane atat din punct de vedere al suprafetei cat si al populatiei) a anuntat ca trebuie sa isi reevalueze datoria publica.
  Topul celor 15 state ingropate in datorii a fost realizat pornind de la rata datoriei a PIB si au fost adaugate si preturile CDS (credit default swap este un contract bilateral intre cumparator si vanzator de protectie).
  1. Japonia. Are o datorie de 225,8. Se pare ca tara a fost zguduita din temelii. Fiind una din cele mai mari puteri economice ale lumii, Japonia a ajuns sa fie ingropata in datorii, un urma tsunami-ului devastator care a pus pe butuci industria, exporturile, intraga economie.
  2. Federatia Sfantul Kitts si Nevis: Are o datorie de 196,3% din PIB. Mica insula a anuntat ca vrea sa isi reduca din datorii, si spera sa ia un imprumut din exterior pentru a iesi din aceasta situatie.
  3. Liban: Are o datorie de 150,7% din PIB. Libanul are o datorie publica de 52 de miliarde de euro, iar aceasta va creste in acest an cu inca 1,8 miliarde, deoarece tara trebuie sa fie ajutata sa iasa din criza.
  4. Zimbabwe: Are o datorie de 149% din PIB. Inflatia necontrolata a dus tara intr-o situatie deplorabila. Proasta gestionare a fondurilor a facut ca aceasta tara sa fie ingropata in datorii.
  5. Grecia: Are o datorie de 142,8% din PIB. Grecia spera sa primeasca un nou imprumut de la FMI, BCE si UE in valoare de peste 50 de miliarde de euro, iar cu acesti bani, guvernul elen spera sa puna tara pe picioare.
  6. Islanda: Are o datorie de 123,8% din PIB. Momentan Fitch a stabilit un ratig de „stabil” pentru Islanda, si prevede o crestere de 2% pentru acest an.
  7. Jamaica: Are o datorie de 123,2% din PIB. Datoria tarii a crescut intre 1996 si 2003 atunci cand sectorul financiar a primit o lovitura, iar seceta a pus agricultura tarii pe butuci.
  8. Italia: Are o datorie de 119% din PIB. S&P a retrogradat ratingul tarii la „negativ”, argumentand acest lucru prin cresterea economica slaba, atat in prezent cat si in viitorul apropiat. Tara are o probabilitate de 19,3% de a intra in default.
  9. Singapore: Are o datorie de 102,4% din PIB. Datoria tarii a fost cauzata si de rata scazuta a exporturilor, insa guvernul tarii spera sa remedieze acest lucru.
  10. Belgia: Are o datorie de 96,8% din PIB. Datoria Belgiei va creste din cauza cresterii preturilor la credite, si se pare ca va ajunge la o valoare de 98,3% din PIB pana in 2013. Fitch a scazut ratingul tarii la negativ.
  11. Irlanda: Are o datorie de 96,2% din PIB. Prim ministrul Irlandei, Enda Kenny, a declarat ca tara nu se va imprumuta pentru a-si reduce datoria publica, acest lucru se va rezolva din interior, prin reforme care sa imbunatateasca situatia.
  12. Sudan: Are o datorie de 94,2% din PIB. Sudanul risca sa piarda ajutorul financiar de 38 de miliarde de dolari dupa ce fortele nord sudaneze au ocupat regiunea bogata in petrol Abeyi, zona puternic disputata inainte de secesiunea sudului cu nordului, in Iulie anul trecut.
  13. Portugalia: Are o datorie de 93% din PIB. Portugalia a primit recent un imprumut de 78 de miliarde de euro de la FMI si spera sa primeasca prima rata din imprumut, de 18 miliarde de euro, in aceasta luna. Datoria publica a tarii va creste in 2011, si va avea un trend descendent abia in 2013.
  14. Sri Lanka: Are o datorie de 86,7% din PIB. Reprezentantii Fitch si S&P au vizitat tara in mai anul acesta pentru a evalua situata tarii din perspectiva datoriilor pe care le are. Sri Lanka are a fost retrogradata la gradul B, insa spera sa atraga investitii de peste 1 miliard de dolari de la investitorii straini.
  15. Germania: Are o datorie de 83,2% din PIB. Datoria publica a Germaniei a insumat aproape 2 trilioane de euro anul trecut, in crestere cu 18% fata de 2009.
  Cu toate ca romanii resimt criza in buzunarele lor, se pare ca situatia Romaniei vazuta din exterior nu este atat de grava ca in cazul altor state.
  http://stirileprotv.ro/stiri/revista-presei/top-15-tari-cu-cele-mai-mari-datorii-vezi-cine-e-pe-primul-loc-si-afla-cum-sta-romania.html

 75. vulcanium zice:

  SĂNĂTATE PENTRU OCHI: în loc să îngroşăm cozile la cabinetele medicale, mai bine învăţăm CUM SĂ NE PROTEJĂM
  http://www.financiarul.ro/2011/06/17/sanatate-pentru-ochi-in-loc-sa-ingrosam-cozile-la-cabinetele-medicale-mai-bine-invatam-cum-sa-ne-protejam/

 76. Mihai zice:

  „SEMNEAZĂ ŞI DĂ MAI DEPARTE!
  CĂTRE,
  PREŞEDINŢIA ROMÂNIEI,
  În atenţia domnului Traian Băsescu, Preşedinte al României

  MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI CULTURAL NAŢIONAL
  In atenţia domnului Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional

  COMISIA PENTRU CULTURĂ, ARTE ŞI MIJLOACE DE INFORMARE ÎN MASĂ A SENATULUI ROMÂNIEI

  La numirea şi întărirea în funcţie, de către preşedintele României, a lui H.R. Patapievici, o parte însemnată a intelectualilor români a avut obiecţii legate de modul în care acesta trata şi caracteriza poporul român.
  Câteva dintre iniţiativele şi acţiunile în numele Instituţiei au fost primite negativ de cea mai mare parte a intelectualilor români.

  În cazul de faţă, iniţiativa de a publica o carte şi a realiza o expoziţie nu o judecăm. Poate fi o iniţiativă pozitivă. Chiar larga circulaţie a documentelor fundamentale ale istoriei din secolele V-XVI putea juca un rol însemnat în cunoaşterea ţării noastre peste hotare. Mai ales că acest material pregătitor ,,România medievală,, se adresa ambasadelor.

  Era firesc ca o asemenea acţiune să înceapă de la prezentarea, printr-o selecţie ştiinţifică, a materialelor sigure, devenite muzeistice. Aceasta se poate face doar prin mari specialişti români ai evului mediu românesc, sub egida unor universităţi, institute ale Academiei sau secţii de istorie ale acesteia.

  Din nefericire, drumul acesta firesc, obişnuit, atestat în lumea ştiinţifică nu a fost urmat. Sub patronajul Preşedintelui şi direcţia lui Patapievici s-a pornit în sens invers. Ca şi cum obligă muzeistica, arheologia, arhivistica, ştiinţa românească să se muleze pe ideile emanate de cine? Emanate de Laurent Chrzanovski, elveţian de origine poloneză, necunoscut în ştiinţa istorică românească. Ideea de a fi un străin nu e greşită prin ea însăşi în măsura în care dorim recunoaştere. Ne gîndim şi la Nicolae Iorga care a vorbit despre istoria României prin călători.

  Însă, ce face omul acesta ar fi de înţeles doar dacă ar răspunde unor programe, impuse sau autoimpuse, nu doar de anihilarea istoriei românilor în evul mediu, de neantizare, de creare a ceva paralel şi potrivnic nu doar intereselor Romîniei, căci acesta pare a fi scopul cărţii şi expoziţiei, dar şi o falsificare grosolană, ilogică, contrară tuturor cercetărilor ştiinţifice, făcute publice prin Tratatele de Istorie a Românilor, de care lumea ştiinţifică mondială are cunoştinţă, prin “Bibliografia Istorică a României”, de participarea oamenilor de ştiinţă români la întâlniri ştiinţifice internaţionale.

  Ce spune omul!?

  Cităm ,,Aceasta pentru că România, unul dintre cele mai tinere state ale Europei actuale, născut din Unirea de la 1859 (a Moldovei şi Tării Româneşti) şi din Marea Unire de la 1918 (realizată prin aderarea Transilvaniei), nu fusese niciodată până atunci o Naţiune, ci mai degrabă un mozaic de civilizaţii, de populaţii, de culturi şi de etnii care au învăţat să trăiască împreună, să dialogheze, să facă comerţ, şi, mai presus de toate, să îşi construiască o limbă şi o conştiinţă comune în timp ce erau supuse, de-a lungul secolelor, predominanţei politice a uneia sau alteia dintre marile puteri vecine.,, (România Medievală, Monitorul Oficial, 2010, p.9).
  Confuzia dintre naţiune şi stat naţional este evidentă şi încalcă şi cea mai elementară explicaţie DEX conform căreia termenul de naţiune este sinonim cu cel de popor sau etnie.
  Şi pentru a ne convinge că nu a făcut o confuzie, autorul revine pe aceeaşi pagină şi întăreşte aberaţiile afirmate mai sus:
  ,,La toate acestea se adaugă o enigmă filologică şi istorică de anvergură, care constă în faptul că această ţară, care nu s-a constituit decât foarte recent ca naţiune… (România Medievală, Monitorul Oficial, 2010, p.9).

  Aceste afirmaţii ar fi rămas ceea ce sunt, nişte vorbe goale, dacă autorul nu ar fi continuat de-a lungul a 30 de pagini să argumenteze parcă ,,enigma,, naţiunii române formată în ultima sută de ani. Şi, procedează absolut iresponsabil. Înşiră toate migraţiile care au avut loc în Europa Centrală şi de sud-est şi Balcani, toate dominaţiile şi toate colonizările şi le prezintă drept ,,România Medievală,,. Despre strămoşii românilor nu se spune nimic. Nu sunt menţionate nici Romaniile populare, nici cultura veche-românească, iar cnezatele şi voievodatele româneşti sunt menţionate fără nici o atribuire etnică. Se bucură însă de paragrafe întinse toţi care au trecut episodic fie pe teritoriul României, fie pe la graniţele ei, la care adaugă colonizările şi dominaţiile: sarmaţi, alani, avari, huni, goţi, vizigoţi, ostrogoţi, gepizi, lombarzi, maghiari, bulgari, pecenegi, cumani, mongoli, saxoni, secui, turci.

  Şi pentru ca acest fals istoric să încapă în istoria medievală a României, se operează cu greşeli de datare, atribuiri greşite de teritorii, confuzii grave de termeni, confuzii între noţiunile de civilizaţie şi cultură, între cultură arheologică şi complex arheologic precum şi preluarea unor teorii depăşite din punct de vedere ştiinţific, cum ar fi stăpânirea bulgară la Nordul Dunării până la Carpaţi. Se încalcă principii elementare de cercetare.

  Chiar şi evul mediu-târziu e croit pe acelaşi calapod. Cele două state medievale româneşti, Moldova şi Ţara Românească, numite când regiuni geografice, când structuri politice, când voievodate sunt prezentate drept spaţiul coabitării a încă 12 populaţii. Nu se face diferenţa necesară între mediul urban şi mediul rural, nu se precizează statisticile oficiale cu privire la numărul acestor ,,populaţii,, în realitate comunităţi reduse numeric aflate temporar pe teritoriul ţărilor respective.

  O istorie peticită cu scopul de a scoate românii din istorie. Dealtminteri, termenii de populaţie romanică, vlah, valah sau român sunt menţionaţi sporadic fără ca populaţiei vechi româneşti să i se acorde cel puţin un paragraf clar aşa cum se procedează cu populaţiile migratoare care se bucură fiecare de o descriere.
  Cum este posibil ca istoria unei ţări al cărei relief este de 70 % deal şi munte să fie prezentată prin istoria unor populaţii care aveau culturi exclusiv de stepă? Unde este istoria poporului care a locuit 70% din teritoriul acestei ţări?

  Migraţiile constituie una dintre temele de cercetare ale istoricilor români, dar niciodată nu au confundat această temă cu istoria medievală a României. Aşa cum nici istoricii ucrainieni, unguri, bulgari, sau din statele slave nu au confundat migraţiile cu istoria formării popoarelor lor, deşi existau situaţii clare ale formării unor state în urma unor migraţii. Şi asta pentru că nici un stat nu a dus la formarea unui popor. Dimpotrivă, statele s-au format pe baza unui popor sau naţiuni.

  Uneori, în lume, lucrurile mărunte le răstoarnă pe cele înalte. Măreţul rege Darius a fost învins de sciţi. De un popor barbar dintr-o ţară întinsă, stearpă şi săracă. Când au fost întrebaţi ce au avut de apărat, sciţii au arătat nişte movile aruncate în imensitatea stepei. Erau mormintele strămoşilor lor. Pentru ce luptaseră, de fapt, sciţii? Pentru nişte oase uscate şi-o mână de ţărână? Nu! Mormintele acelea erau actele lor de identitate, de oameni liberi din neam în neam. Mormintele acelea erau actele lor de proprietate, de stăpâni ai unei ţări. Mormintele strămoşilor lor erau de fapt trecutul lor, adică istoria lor. Şi acest trecut a învins un mare rege al lumii.

  Cartea ,,România Medievală,, publicată sub egida Institutului Cultural Român şi sub patronajul Preşedintelui României spulberă mormintele strămoşilor noştri. Şi de la gropniţele voievodale din vechile noastre mănăstiri până la gropile comune de la Aiud, Gherla şi Târgu-Ocna, de la mormintele bunilor noştri ce odihnesc în jurul bisericuţelor de lemn până la mormintele Soldatului necunoscut presărate de la Don până în Germania, vă cerem să analizaţi situaţia şi să luaţi atitudine cu privire la:

  1. Promovarea în mediul politic extern, prin ambasade, a unei viziuni istorice tendenţioase şi străine de cercetarea istorică românească şi care pune sub semnul întrebării etnogeneza poporului român şi a limbii române.
  2. Irosirea banului public prin publicarea în format de lux a cărţii ,,România Medievală,, carte ce expune o opinie personală lipsită de orice fundament ştiinţific.

  În numele istoricilor români din ultima sută de ani măcar, noi NEGĂM aceste aprecieri, semnate de Laurent Chrzanovski, care se vor istoria noastră, românească.
  Aşa să ne ajute, Dumnezeu!”

  http://emilia-corbu.blogspot.com/2011/06/semneaza-si-da-mai-departe.html

  Semneaza si tu petitia „Apăraţi istoria românilor”:

  http://www.petitieonline.com/aprai_istoria_romanilor

 77. DANIEL zice:

  MA NUMESC DANIEL SI SUNT DIN CARCEA SI IMI PLACE DREPTATEA SI CORECTITUDINEA IN DOUA CUVINTE SPUSE VADIM TUDOR. AS VREA SA MA INSCRIU IN PARTID…OARE SE POATE? M-AR PRIMI ? NU AM DECAT 20 DE ANI IN IANUARIE FAC 21.

  • prmcraiova zice:

   Se poate să te înscri în PRM. Pentru acest lucru, ne poţi contacta fie la telefon (0351.420.148), fie prin e-mail (prmcraiova@yahoo.com). Te aşteptăm!

 78. vulcanium zice:

  România, locul 2 în lume la viteza de download de pe Internet!
  O singura tara din lume are o viteza de download de pe net mai mare decat Romania: Coreea de Sud. La ei se descarca, in medie, cu 2.202 KBps, in timp ce in tara noastra viteza este de 1.909 KBps, potrivit unui studiu facut de Pando Networks.
  Dupa Coreea de Sud si Romania, in clasament urmeaza vecinii bulgari (1.611 KBps) si alte doua tari din Europa: Lituania (1.462 KBps) si Letonia (1.377 KBps). Ele sunt urmate de Japonia, Suedia, Ucraina, Danemarca si Hong Kong.
  Statele Unite ale Americii ocupa abia locul 26 pe plan mondial, cu o viteza medie de 606 KBps, usor mai mare decat media de pe glob, calculata la de 585 KBps. Studiul mai arata ca tarile in curs de dezvoltare se descurca mai bine decat economiile solide. Marea Britanie are o viteza de doar 599 KBps, Franta de 604 KBps, China de 245 KBps si Canada de 579 KBps.
  Cel mai prost merge download-ul in Congo, unde viteza e de doar 13 KBps.
  Studiul s-a bazat pe 27 milioane de download-uri efectuate de 20 milioane de computere din 224 de tari in perioada ianuarie – iunie 2011.O harta interactiva cu vitezele de donwload poate fi vazuta aici: http://chartsbin.com/view/2484.

 79. info zice:

  Traian Băsescu s-a răzgândit din nou: România mai rămâne în criza vreo trei-patru ani
  „Perioada de criza eu cred ca se va intinde pe termen mediu: doi, trei, patru ani”, a anuntat presedintele Traian Basescu miercuri seara, la postul public de televiziune.
  Declaratia vine la cateva zile dupa ce seful statului a atentionat Cabinetul Boc sa i-a in calcul o crestere economica de doar 2%-2,5% in 2012, in loc de 3,5%-4% cat au estimat pana acum.
  In context, presedintele face lobby pentru deschiderea de exploatari de aur, argint, cupru. „Avem resurse, trebuie exploatate pentru crearea locurilor de munca si pentru a ne ajuta sa trecem mai usor perioada de criza, care eu cred ca se va intinde pe termen mediu – doi, trei, patru ani”, a explicat Basescu.
  Ramane de vazut daca anul viitor, cand vom avea campanie electorala, seful statului isi va mentine aceasta declaratie sau va redeveni brusc optimist.
  La fel s-a intamplat in 2009. In primavara anului respectiv declara ca ,,actuala criza economica este in egala masura un risc, dar si o sansa (…), poate fi sansa Romaniei de a iesi modernizata si implicit mai puternica din perioada de criza”. In luna noiembrie 2009, in plina campanie pentru alegerile prezidentiale, Traian Basescu anunta ca „deja varful crizei a fost depasit”. „Vreau sa stiti ca ce a fost mai greu a trecut. De acum incepem sa revenim catre crestere economica, iar in trimestrul doi al anului 2010 chiar vom relua din nou cresterea economica”, anunta Traian Basescu.
  Un an mai tarziu, in septembrie 2010, seful statului anunta, din nou, ca „maximul crizei a fost depasit”.
  Tot in campania electorala pentru prezidentiale, seful statului compara Romania cu o nava aflata in furtuna, dar promitea ca el, in calitate de comandant, „va duce nava intr-un port linistit”.
  „Pentru ca pana in trimestrul doi din 2010 mai sunt cateva luni, as vrea sa va spun cum vad eu perioada asta. Este ca atunci cand esti in furtuna, cu o nava uriasa care se numeste Romania. O nava uriasa care are un echipaj de 22 de milioane de romani. O nava care este astazi in furtuna, dar care are pe puntea de comanda un comandant ce tine ferm carma navei si va duce nava intr-un port linistit”, explica Traian Basescu.
  http://www.fin.ro/articol_66734/traian-basescu-s-a-razgandit-din-nou-romania-mai-ramane-in-criza-vreo-3-%E2%80%93-4-ani.html

 80. info zice:

  Top 20 cei mai îndatorați locuitori din lume. Ce ţări au cele mai mari datorii
  20. SUA
  Datoria raportata la PIB – 101%
  Datoria externa: 14,8 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 48.258 dolari
  19. Ungaria
  Datoria raportata la PIB – 120%
  Datoria externa: 225,2 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 22.739 dolari
  18. Australia
  Datoria raportata la PIB – 138%
  Datoria externa: 1,23 de trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 57.641 dolari
  17. Italia
  Datoria raportata la PIB – 146%
  Datoria externa: 2,6 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 44.760 dolari
  16. Spania
  Datoria raportata la PIB – 179%
  Datoria externa: 2,46 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 60.614 dolari
  15. Grecia
  Datoria raportata la PIB – 182%
  Datoria externa: 579 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 53.984 dolari
  14. Germania
  Datoria raportata la PIB – 185%
  Datoria externa: 5,4 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 51.572 dolari
  13. Portugalia
  Datoria raportata la PIB – 223%
  Datoria externa: 552,2 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 51.572 dolari
  12. Franta
  Datoria raportata la PIB – 250%
  Datoria externa: 5,37 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 83.871 dolari
  11. Hong Kong
  Datoria raportata la PIB – 250%
  Datoria externa: 815 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 115.612 dolari
  10. Norvegia
  Datoria raportata la PIB – 251%
  Datoria externa: 640 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 137.476 dolari
  9. Austria
  Datoria raportata la PIB – 261%
  Datoria externa: 867 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 105.616 dolari
  8. Finlanda
  Datoria raportata la PIB – 271%
  Datoria externa: 505 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 96.197 dolari
  7. Suedia
  Datoria raportata la PIB – 282%
  Datoria externa: 1 trilion de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 110.479 dolari
  6. Danemarca
  Datoria raportata la PIB – 310%
  Datoria externa: 626 miliarde de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 113.826 dolari
  5. Belgia
  Datoria raportata la PIB – 335%
  Datoria externa: 1,32 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 127.197 dolari
  4. Olanda
  Datoria raportata la PIB – 376%
  Datoria externa: 2,55 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 152.380 dolari
  3. Elvetia
  Datoria raportata la PIB – 401%
  Datoria externa: 1,3 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 171.528 dolari
  2. Marea Britanie
  Datoria raportata la PIB – 413%
  Datoria externa: 8,9 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 146.953 dolari
  1. Irlanda
  Datoria raportata la PIB – 1.382%
  Datoria externa: 2,38 trilioane de dolari
  Datoria externa pe cap de locuitori: 566.756 dolari
  http://www.incont.ro/statistici/top-20-cei-mai-indatorati-locuitori-din-lume-ce-tari-au-cele-mai-mari-datorii.html

 81. vulcanic zice:

  Arhitectii si economistii gasesc mai usor un loc de munca
  Absolventii de arhitectura sau stiinte economice isi gasesc mai repede un loc de munca decat cei de la stiintele naturii si silvicultura, a caror intrare pe piata muncii este mai lenta, potrivit unui studiu realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS)…
  http://www.incont.ro/oferte-de-angajare/arhitectii-si-economistii-gasesc-mai-usor-un-loc-de-munca-peste-11-000-de-joburi-libere-in-aceasta-saptamana.html

 82. vulcanic zice:

  Clasamentul celor mai bune 400 de universități din lume în 2011-2012
  1. California Institute of Technology; 2. Harvard University; 3. Stanford University; 4. University of Oxford; 5. Princeton University.
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/clasamentul-celor-mai-bune-400-de-universitati-din-lume-in-2011-2012-154680.html

 83. sigur zice:

  Top 15 cele mai bune universități din Europa
  1. Oxford University, Marea Britanie
  2. Cambridge University, Marea Britanie
  3. Imperial College London, Marea Britanie
  4. ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich, Elvetia
  5. University College London, Marea Britanie
  6. Karolinska Institute, Sweden
  7. University of Edinburgh, Marea Britanie
  8. Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania
  9. École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elvetia
  10. London School of Economic, Marea Britanie
  11. University of Manchester, Marea Britanie
  12 King’s College London, Marea Britanie
  13. École Normale Supérieure, Franta
  14 University of Zurich, Elvetia
  15. École Polytechnique, Franta
  http://www.incont.ro/studii-de-piata/top-15-cele-mai-bune-universitati-din-europa-taxele-de-scolarizare-ajung-la-5-400-dolari.html

 84. vulcanic zice:

  Care sunt cele mai mari afaceri din lume conduse de oameni care au renunţat la şcoală
  Alfred Taubman
  Richard Schultz
  Ralph Lauren
  Richard Branson
  Micky Arison
  Michael Dell
  Mark Zuckerberg
  Paul Allen
  Bill Gates
  SURSA: CNBC – http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/care-sunt-cele-mai-mari-afaceri-din-lume-conduse-de-oameni-care-au-renuntat-la-scoala-155865.html

 85. sigur zice:

  7 motive surprinzătoare pentru care te trezeşti obosit
  1. Dormiţi prost şi vă treziţi cu un gust neplăcut în gură
  2. Vă treziţi des pentru a merge la baie
  3. Scrâşnirea din dinţi
  4. Vă rotiţi peste tot în pat sau vă treziţi încurcaţi în pătură
  5. Sforăiţi şi vă treziţi dimineaţa cu o gură uscată
  6. Respiraţia întreruptă în timpul somnului
  7. Somnul neregulat vă face să vă simţiţi ameţiţi tot timpul sau somnoroşi
  http://www.financiarul.ro/2011/11/07/de-ce-ne-trezim-obositi/

 86. vulcanic zice:

  ULTIMII ROMÂNI. Românii dispar din Harghita şi Covasna
  – Românii din Harghita si Covasna au de înfruntat singuri presiunile venite de la Budapesta, deoarece autoritățile de la București sunt dezinteresate de situația din zonă. Un studiu despre “Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita şi Covasna” arată că principalele probleme cu care se confruntă românii sunt acapararea totală a administraţiilor locale de către maghiari şi raportul natalităţii net favorabil ungurilor.
  http://www.financiarul.ro/2011/12/02/ultimii-romani-romanii-dispar-din-harghita-si-covasna-raport-al-centrului-pentru-studii-in-probleme-etnice-al-academiei-romane/

 87. vulcanium zice:

  Cele mai ciudate acte normative din lume
  China – politica unui singur copil pe familie
  Grecia – jocurile electronice sunt interzise
  Franta – nimeni nu poate sa-si boteze porcul cu numele de Napoleon
  Germania – pernele sunt considerate arme albe
  Swaziland – femeile nu au voie sa poarte pantaloni
  Japonia – legea onoarei in casatorie
  Marea Britanie – interzis politicienilor sa moara in Parlament
  http://www.incont.ro/externe/legea-unui-singur-copil-pe-familie-sau-interdictia-de-a-purta-pantaloni-cele-mai-ciudate-acte-normative.html

 88. sigur zice:

  CINE A UCIS MASINA ELECTRICA, MOTORUL AUTO ELECTROMAGNETIC
  http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=178

 89. sigur zice:

  Din ciclul „Bine că recunoşti”
  GRIGORE CARTIANU: „Am făcut jocul sovieticilor, Am fost un naiv, aş putea spune. Ba nu! Am fost un prost. Prostul proştilor.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s