„Şefa presei din STS cere suspendarea ziarului lui Vadim Tudor”

Şefa Biroului de presă din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) cere retragerea autorizaţiei de funcţionare a PRM şi suspendarea ziarului „Tricolorul”, deşi Constituţia interzice în mod expres suprimarea oricărei publicaţii.

Revoltată de atacurile din ziarul „Tricolorul” condus de Corneliu Vadim Tudor, lt.-col. Daniela Tobă, şefa Biroului de presă al STS, a chemat în judecată PRM, Editura SC Speranţa SRL, pe C.V. Tudor, pe şeful secţiei cultură Grid Modorcea şi pe Simona Fica, proprietar al publicaţiei online Exploziv News. Potrivit site-ului de ştiri lumeajustitiei.ro, Daniela Tobă solicită ca pârâţii să fie obligaţi la plata unor importante despăgubiri civile.

Daniela Tobă, de etnie maghiară, căsătorită cu Francisc Tobă, consideră că toate cele scrise despre ea în „Tricolorul” sunt numai aberaţii şi nu au nici un suport real, şi au ca scop incitarea la discriminare pe criterii etnice. În paginile „Tricolorului”, Daniela Tobă a fost acuzată că este spion, că a format un serviciu secret privat, că a fost destituită din SPP, că ar fi făcut publice documente secrete STS şi SIE, că ar fi amanta şefului STS Marcel Opriş etc. Pentru toate aceste acuzaţii, lt.-col. Daniela Tobă solicită instanţei să constate prejudiciul grav adus demnităţii, onoarei şi carierei sale militare, dar şi familiei sale şi să i se acorde daune-interese în această cauză.

De asemenea, şefa Biroului de presă al STS solicită instanţei să dispună „retragerea de către autoritatea emitentă a autorizaţiei de funcţionare a editurii SC SPERANŢA SRL, editorul publicaţiei „Tricolorul”, respectiv suspendarea apariţiei acestei publicaţii” pe motiv că a fost încălcată Ordonanţa de Urgenţă nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

„Simplul fapt al stabilirii de către instanţă a unei sume mari drept despăgubire pentru prejudiciul suferit este de natură să ofere, prin mediatizarea cuantumului, compensarea pagubei suferite. În aceste sens, suma de 2.000.000 (două milioane) euro este de natură să producă o asemenea mediatizare, astfel încât să atragă atenţia opiniei publice asupra cazului pentru ca aceasta să urmărească ulterior toate acţiunile demarate prin campania de reparare a prejudiciului. Nu este, însă, suficientă acordarea unei sume ce ar acoperi cheltuielile aferente campaniei sus-menţionate, ci este necesar ca acţiunile reparatorii să îşi atingă scopul, atingere care nu poate fi realizată decât prin impactul puternic produs de soluţia judecătorească în aspectul ei pecuniar, ştiut fiind că memoria colectivă reţine doar faptele ieşite din comun”, se arată, printre altele, în acţiunea civilă intentată de Daniela Tobă.

Ce spune Constituţia?

Prin solicitările formulate în acţiunea în instanţă, şefa Biroului de presă al STS mizează greşit pe sancţionarea formelor de discriminare, în acest caz cea etnică. Probabil prost sfătuită, Daniela Tobă uită total de Constituţia României, care are anumite reglementări extrem de clare în această privinţă.

Astfel, la articolul 30 din Legea fundamentală a ţării se arată:

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

În acelaşi timp, tot la articolul 30, al. (6) se arată că „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, iar la al. (7) că „sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”. În fine, la al. (8) se precizează că „răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege”.

Dacă se interzice clar incitarea la discriminare, invocată de Daniela Tobă, precum şi răspunderea civilă în astfel de cazuri, o publicaţie nu poate fi, însă, suprimată, la cerere, conform Constituţiei.

De asemenea, în Constituţie există reglementat dreptul de asociere, la articolul 40:

(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.

Gabriel Păleanu @ Cotidianul.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în mass media. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „Şefa presei din STS cere suspendarea ziarului lui Vadim Tudor”

  1. iohan iohan zice:

    …revolutiile se fac degeaba de catre prostii(forever)infometati,cistigatorii sunt aceiasi doar ca sunt deghizati!,puterea si opozitia au frica in san,asteapta ca mortul colacul sa dispara orice altceva care sa-i traga la raspundere pt. tot ce-au facut…astia au compromis nu numai socialismul,comunismul ,dar si capitalismul!Intoarcete in timp si vezi ce inseamna sa fii un popor de slugi!(aduci regi din alte parti sa te puna sa muncesti ,sa-ti care tot ,sa tio traga la tot nemul si sa ai si respectul cuvenit in vietile vietilor care vor venii,amin!)..asa ca uitati!..uitati,uitati si iar uitati!.oameni fara coloana infinitului //!iohan craiova romania!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s