Laszlo Tokes cere autonomia Ţinutului Secuiesc, după ce Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut independenţa Kosovo

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat joi că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc, făcând o paralelă între această regiune şi Kosovo. Vicepreşedintele PE a menţionat că dacă o microregiune de talia Kosovo, care are dimensiuni similare Secuimii, a putut să îşi capete autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi în Ţinutul Secuiesc.

Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră„, a afirmat Tokes la Universitatea de Vară „Tusvanyos”.

Tokes a declarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dar a menţionat că ea se va obţine mai greu, întrucât unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea. „Am avut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul Naţional pentru Autonomie nu a reuşit să întocmească un memorandum semnat de toate administraţiile locale, care ar fi trebuit să ajungă până acum în faţa Europei”, a spus Tokes.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă. „Baza electorală nu trebuie să ne scape, să nu ne trezim în situaţia că nu avem reprezentare în Transilvania, pentru că nu putem permite asta, şi nu trebuie să ne permitem nici să devenim victimele asimilării politice”, a spus el.

Boc: Constituţia se respectă, nu se discută

Premierul Emil Boc a răspuns, vineri, declaraţiilor vicepreşedintelui Parlamentului European Tokes Laszlo referitoare la autonomie. „România are o Constituţie care se respectă, nu se discută”, a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă. Declaraţiile lui Laszlo Tokes au stârnit reacţii şi din partea altor lideri politici din România.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga: Independenţa Kosovo „nu a încălcat dreptul internaţional general”

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a dat joi un aviz consulativ favorabil cu privire la legalitatea declaraţiei de independenţă a regiunii Kosovo din Serbia, notând că această declaraţie de independenţă „nu a încălcat dreptul internaţional general”, după cum relatează AFP.

Curtea „conchide că declaraţia de independenţă din 17 februarie 2008 nu a încălcat dreptul internaţional general”, a declarat Hisashi Owada, preşedintele CIJ, la Palatul Păcii din Haga.

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, considerând acest teritoriu provincia sa meridională.

Belgradul a obţinut la 8 octombrie din partea Adunării Generale a ONU permisiunea de a sesiza CIJ cu privire la legalitatea proclamării independenţei Kosovo la 17 februarie 2008.

Până în prezent, Kosovo a fost recunoscut de 69 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE. Acesta are două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi. Până în prezent, România nu a recunoscut independnţa Kosovo. Gândul

Acest articol a fost publicat în bolile istoriei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu